school

Suport psiho-emoțional pentru elevi

Implicarea Ministerului Educației în Programul DIN GRIJĂ PENTRU COPII este esențială, pentru că multe dintre măsurile gândite de către experți vor fi aplicate în școală. Sunt schimbări importante pe partea de suport psihoemoțional dedicat elevilor, dar vor fi măsuri și pentru părinți și profesori. Una dintre principalele intervenții în sistem se va face cu ajutorul psihologilor și al consilierilor școlari. Despre acest lucru a vorbit Cătălin Bârsan, Consilier în cadrul Cabinetului Secretarului de Stat pentru Echitate și Egalitate de Șanse din Ministerul Educației, Radu Szekely:

„Programul „Din Grijă pentru Copii” acoperă și zona de interes pe echitate și egalitate de șanse, fix în perioada aceasta destul de dificilă, în mod deosebit pentru copii, pentru elevi, dar deopotrivă și pentru profesori, pentru că a fost provocatoare și pentru ei mutarea în mediul online. Ne implicăm pe cei doi piloni ai Programului, o dată pe zona de psiho-emoțional și o dată pe zona de combatere a violenței sau a problemelor care pot apărea pe zona aceasta, fiind activi până la nivelul acesta în grupurile de lucru cu experți calificați în domeniu, care cunosc foarte bine problematicile. Totodată, avem politicile publice la nivel de Minister, pe care încercăm să le upgradăm sau să le aliniem cu discuțiile pe care le avem în grupurile de lucru de aici, pentru că ne bucurăm în grupurile acestea de lucru de experiența multor instituții publice care, vedem, o dată în plus, că au aceleași priorități ca ale noastre, respectiv binele superior al copilului”.

Psihologi în școli

„Noi avem în vedere acum, un proiect prin care ne propunem să înmulțim numărul de specialiști la nivel de școală, care să ofere consiliere psiho-emoțională, sau psiho-educațională elevilor, însă cu ajutorul unor psihologi, care au specializare în psihologie educațională sau psihologie școlară. Suntem în dezbateri, suntem în scrierea proiectului, de fapt, gândim cum să facem astfel încât să aducem psihologul în școală pentru că, momentan, avem doar consilieri școlari, care fac o treabă extraordinară. Mulți dintre ei sunt la bază psihologi, însă, deopotrivă există și persoane care nu sunt psihologi la bază, motiv pentru care nu sunt îndreptățite să folosească din instrumentele psihologilor și mă refer acum la diferite teste, sau poate o pre-diagnoză. Și atunci, încercăm să venim cu psihologul în școală, la firul ierbii ca să spun așa, astfel încât să putem face o diagnoză, să putem radiografia problemele încă din fașă și mai apoi să putem să intervenim, cât se poate de repede, până nu e prea târziu”.

Care vor fi grupurile țintă?

„Gândim un concept care să acopere toți cei trei actori din educație: pe profesor, pe elev și pe părinte, pentru că problemele multora dintre copii pot veni, de fapt, de acasă și asta am aflat din experiența celor care fac asta deja în școală, consiliază copiii. Copilul nu are capacitatea, evident, de a se detașa de problemele de acasă. Și noi le purtăm pe cele de la serviciu acasă, le luăm cu noi oricât ne impunem să lăsăm la serviciu ce e de la serviciu.  Din păcate, avem în continuare în România această reticență cu privire la a lucra cu un psiholog, din păcate avem în continuare părinți care refuză în mod categoric intervenția unui psiholog, atât pentru relația cu copilul, dar mai ales la nivel personal, motiv pentru care sunt gândite activități de tip grup, în care psihologul să vină la clasă și să facă anumite workshop-uri, dacă vreți, sau activități de clasă, interactive, prin care și cu ajutorul unor instrumente, să poată identifica din timp, acolo unde ar putea fi cazurile problematice și, bineînțeles, cu ajutorul celorlalte instituții să putem face intervenția cât mai repede”.

Ca răspuns la aceste nevoi, Guvernul României derulează Programul Național de suport destinat copiilor în contextul Pandemiei de Covid 19 – „Din Grijă pentru Copii”. Programul se adresează copiilor, părinților și specialiștilor. Măsurile vizează suportul psiho-emoțional și creșterea siguranței pentru copii.

Comments are closed.